Recepten

Glutenvrije appeltaart
Een klassieker, maar dan in een glutenvrij jasje – net zo rijk van smaak. De geur van appeltaart roept bij mij herinneringen op aan mijn grootoma, die naast de bakkerij woonde. Als ze appeltaart had gebakken rook haar hele huisje naar boter, appels en kaneel. Soms was het een taart met raster, soms met een kruimelkorst – maar altijd was het warm, overheerlijk en rijkelijk gevuld. Dit recept is een ode aan haar. Glutenvrij, maar zonder concessies. Gemaakt met pure, voedzame ingrediënten als amandelmeel en rijstmeel. De structuur is iets brosser, de smaak misschien zelfs nóg lekkerder.
Stap 1 – Voorverwarmen & voorbereiden
Verwarm de oven voor op 165°C. Vet de springvorm in met boter of bekleed hem met bakpapier.
Stap 2 – Het deeg
Roer de boter (vegan tip, gebruik margarine) zacht in een kom of gebruik een keukenmachine. Voeg de rijstmeel, amandelmeel, maïzena, suiker, zout, 2/3 van het ei (vegan tip, gebruik 40 gram appelmoes) en eventueel vanille-extract toe.
Kneed alles snel tot een soepel maar iets bros deeg.
Verdeel het deeg: 2/3 voor de bodem en randen, 1/3 voor de bovenkant. Zet het deeg even koud weg (± 15–30 minuten).
Bekleed daarna de springvorm met het grootste deel van het deeg.
Stap 3 – De vulling
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Meng met de rozijnen, kaneel, suiker en citroensap.
Schep dit mengsel in de vorm en druk lichtjes aan.
Stap 4 – De bovenkant
Bestuif je werkblad licht met glutenvrije bloem. Rol het overgebleven deeg uit en snijd in reepjes.
Leg deze kruislings over de vulling voor een klassiek raster. Bestrijk de reepjes en de deegrand met het overgebleven ei.
Stap 5 – Bakken & geduld
Bak de taart in 60–75 minuten goudbruin.
Laat volledig afkoelen in de vorm (minimaal 1 uur) voor je hem aansnijdt.
Serveer met:
Een dot slagroom, een bol vanille-ijs of gewoon zo – warm of koud, altijd goed.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 150 gram rijstmeel
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram maïzena
- 150 gram roomboter (koud, in blokjes)
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei (middelgroot, losgeklopt – 2/3 voor het deeg, 1/3 voor bestrijken)
- 1 snuf zout
- 1 theelepel vanille-extract (optioneel)
Voor de vulling:
- 800 gram stevige appels (bijv. Goudreinet of Elstar), in blokjes
- 80 gram rozijnen
- 25 gram kristalsuiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 eetlepel citroensap
Extra:
- Bloem (glutenvrij) om te bestuiven
- Boter om de vorm in te vetten
- Springvorm (24 cm)