Glutenvrije speculaasjes

Glutenvrije speculaasjes

Toen ik besloot om ook glutenvrij te gaan bakken, was dit één van de eerste recepten die ik móest omzetten. Want hoe kun je nu december door zonder speculaasjes? Deze glutenvrije versie is net zo kruidig, bros en verslavend als het origineel. Perfect voor wie glutenvrij eet, maar niet wil inleveren op smaak en geur.

1. Deeg maken


Meng amandelmeel, glutenvrij havermeel, suiker, bakpoeder, kruiden en zout. Voeg de boter toe en kneed tot kruimels. Voeg de melk toe en vorm tot een samenhangend deeg.

2. Rusten


Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast, verpakt in folie.

3. Uitrollen en uitsteken


Verwarm de oven voor op 175 °C.
Rol het deeg uit tot 0,5 cm dikte. Steek vormpjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Voor mooiste afwerking gebruik ik het liefst een speculaaspop plank, druk hier je deeg in en snij het af met een scherp koksmes.
Tip van Lex: Bedek je bakpapier met amandelschaafsel en leg hier je speculaasjes op!

4. Bakken


Bak de koekjes in ± 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen op de plaat — ze worden dan pas knapperig.

20
November
2025
Moeilijkheidsgraad icon
Eenvoudig
bereidingstijd icon
±
25
min
baktijd icon
±
15
min
Materialen ↓

Materialen

bakpapier
bakplaat
koksmes
mengkom
mixer-kneder
oven
Materialen bestellen >
Ingrediënten ↓

Ingrediënten

  • 150 g amandelmeel
  • 100 g glutenvrij havermeel
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 125 g roomboter (of plantaardig alternatief)
  • 4 tl speculaaskruiden
  • Snuf zout
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 20 ml melk (koemelk of plantaardig, bijv. haver- of amandelmelk)
  • Artikelen bestellen >
    Voedings info↓

    Voedingsinfo

    Voedingswaarde per 100 gram
    Energie KJ
    2095
    KJ
    Energie Kcal
    500
    Kcal
    Vet
    39
    gram
    Waarvan verzadigd
    14
    gram
    Koolhydraten
    42
    gram
    Waarvan suikers
    25
    gram
    Vezels
    3
    gram
    Eiwit
    7
    gram
    Natrium
    1
    gram
    Allergenen
    Amandelen (noten), melk

    Gerelateerde recepten

    Muscle Boulanger logo

    Meld je aan

    voor de Bakken met Lex Nieuwsbrief

    Dank u. Uw inschrijving is ontvangen!
    Oops! Er ging iets niet goed tijdens het inschrijven.
    ×
    Vraag 't Lex
    mail icon

    Vraag 't Lex

    Je krijgt binnen 12 uur antwoord.

    Uw vraag is ontvangen!
    Oops! Er ging iets niet goed.
    close icon mailform