Recepten

Glutenvrije speculaasjes
Toen ik besloot om ook glutenvrij te gaan bakken, was dit één van de eerste recepten die ik móest omzetten. Want hoe kun je nu december door zonder speculaasjes? Deze glutenvrije versie is net zo kruidig, bros en verslavend als het origineel. Perfect voor wie glutenvrij eet, maar niet wil inleveren op smaak en geur.
1. Deeg maken
Meng amandelmeel, glutenvrij havermeel, suiker, bakpoeder, kruiden en zout. Voeg de boter toe en kneed tot kruimels. Voeg de melk toe en vorm tot een samenhangend deeg.
2. Rusten
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast, verpakt in folie.
3. Uitrollen en uitsteken
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Rol het deeg uit tot 0,5 cm dikte. Steek vormpjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Voor mooiste afwerking gebruik ik het liefst een speculaaspop plank, druk hier je deeg in en snij het af met een scherp koksmes.
Tip van Lex: Bedek je bakpapier met amandelschaafsel en leg hier je speculaasjes op!
4. Bakken
Bak de koekjes in ± 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen op de plaat — ze worden dan pas knapperig.
Ingrediënten