Kruidnoten

Kruidnoten

Sinterklaas zet voet aan wal en dat betekent maar één ding: het kruidnotenseizoen is officieel geopend. Bij Bakken met Lex houden we van tradities, en vooral van de geur van speculaaskruiden die door de keuken zweeft. Kruidnoten horen bij deze tijd van het jaar zoals de pieten bij Sinterklaas

1. Meng de droge ingrediënten

Doe bloem, basterdsuiker, bakpoeder, zout en de speculaaskruiden samen in een kom. Roer goed zodat alles mooi gelijkmatig verdeeld is.

2. Voeg boter en melk toe

Snijd de boter in blokjes en kneed deze samen met de melk door de droge ingrediënten.
Je krijgt een compact, soepel deeg dat nét niet meer plakt.

Tip van Lex: Is je deeg te droog? Voeg 1 theelepel melk toe. Te nat? Een klein beetje bloem.

3. Laat het deeg rusten

Verpak het deeg in folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Hierdoor wordt het steviger en makkelijker te rollen. Maar niet onbelangrijk de smaak van de kruiden komt beter tot zijn recht.

4. Maak kleine bolletjes

Maak bolletjes ter grootte van een knikker (± 1 cm).
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en houd wat ruimte tussen de bolletjes.

5. Bakken

Bak de kruidnoten in een voorverwarmde oven op 170°C (boven-/onderwarmte) in 15–20 minuten goudbruin.
Laat ze volledig afkoelen op een rooster voor de ultieme knapperigheid.

17
November
2025
Moeilijkheidsgraad icon
Eenvoudig
bereidingstijd icon
±
75
min
baktijd icon
±
18
min
Materialen ↓

Materialen

bakpapier
bakplaat
mengkom
oven
Materialen bestellen >
Ingrediënten ↓

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 100 g koude roomboter, in blokjes
  • 4 g bakpoeder (1 theelepel)
  • 3–4 tl speculaaskruiden (naar smaak)
  • 1 snuf zout
  • 50 ml melk
  • Artikelen bestellen >
    Voedings info↓

    Voedingsinfo

    Voedingswaarde per 100 gram
    Energie KJ
    1925
    KJ
    Energie Kcal
    460
    Kcal
    Vet
    19
    gram
    Waarvan verzadigd
    12
    gram
    Koolhydraten
    65
    gram
    Waarvan suikers
    28
    gram
    Vezels
    2
    gram
    Eiwit
    5
    gram
    Natrium
    1
    gram
    Allergenen
    Gluten, melk (lactose)

    Gerelateerde recepten

    Muscle Boulanger logo

    Meld je aan

    voor de Bakken met Lex Nieuwsbrief

    Dank u. Uw inschrijving is ontvangen!
    Oops! Er ging iets niet goed tijdens het inschrijven.
    ×
    Vraag 't Lex
    mail icon

    Vraag 't Lex

    Je krijgt binnen 12 uur antwoord.

    Uw vraag is ontvangen!
    Oops! Er ging iets niet goed.
    close icon mailform