Recepten

Kruidnoten
Sinterklaas zet voet aan wal en dat betekent maar één ding: het kruidnotenseizoen is officieel geopend. Bij Bakken met Lex houden we van tradities, en vooral van de geur van speculaaskruiden die door de keuken zweeft. Kruidnoten horen bij deze tijd van het jaar zoals de pieten bij Sinterklaas
1. Meng de droge ingrediënten
Doe bloem, basterdsuiker, bakpoeder, zout en de speculaaskruiden samen in een kom. Roer goed zodat alles mooi gelijkmatig verdeeld is.
2. Voeg boter en melk toe
Snijd de boter in blokjes en kneed deze samen met de melk door de droge ingrediënten.
Je krijgt een compact, soepel deeg dat nét niet meer plakt.
Tip van Lex: Is je deeg te droog? Voeg 1 theelepel melk toe. Te nat? Een klein beetje bloem.
3. Laat het deeg rusten
Verpak het deeg in folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Hierdoor wordt het steviger en makkelijker te rollen. Maar niet onbelangrijk de smaak van de kruiden komt beter tot zijn recht.
4. Maak kleine bolletjes
Maak bolletjes ter grootte van een knikker (± 1 cm).
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en houd wat ruimte tussen de bolletjes.
5. Bakken
Bak de kruidnoten in een voorverwarmde oven op 170°C (boven-/onderwarmte) in 15–20 minuten goudbruin.
Laat ze volledig afkoelen op een rooster voor de ultieme knapperigheid.
Ingrediënten