Recepten
.png)
Taaipoppen
Er is iets magisch aan de geur van taaitaai in huis. Als kind vond ik het geweldig om te zien hoe mijn vader kilo honing stond te koken en daar enorme grote stukken taaitaai deeg van maakte, die grote poppen werden met gezichtjes en stropdassen of echte Zaanse pepernoten (recept in het boek Bakken met Lex). Nu vind ik ze vooral lekker om 1 of 2 van te maken in de maanden richting kerst. Dit recept is gebaseerd op het traditionele gronddeeg dat eerst 24 uur moet rusten. Precies zoals het hoort bij échte taaitaai. En ja, je kunt er prima mooie poppen mee vormen!
Dag 1 – Gronddeeg maken
Verwarm de honing met het water tot het net kookt. Giet dit bij de roggebloem in een mengkom en meng met een haak of vlinder tot een samenhangend deeg.
Strijk de bovenkant dun in met olie, dek af met plastic en laat minimaal 24 uur rusten op een koele plek.
Dag 2 – Hoofddeeg en vormen
Plaats het gronddeeg terug in de mixer. Voeg al draaiend 30 g honing toe, dan de anijsolie en tot slot het gezeefde bakpoeder. Mix tot een soepel, licht plakkerig deeg.
Vormen en bakken
Bestrooi je werkblad met rijstmeel. Rol het deeg uit tot ± 1 cm dikte. Steek of snijd er poppen uit, voor een mooi patroon gebruik je het beste een speculaaspop plank, smeer deze in met wat olie om plakken te voorkomen.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk eventueel met wat eiwit gemengd met room voor extra glans.
Bak in een voorverwarmde oven op 230 °C in 12–15 minuten gaar en lichtbruin. Je taaitaai is gaar wanneer het terug veert wanneer je het zachtjes in drukt.
Laat afkoelen op een rooster.
Ingrediënten
Gronddeeg:
- 250 g honing
- 30 ml water
- 250 g roggebloem (gezeefd)
Hoofddeeg:
- 30 g honing
- 9 g bakpoeder (bijv. wijnsteen of karam)
- 0,5 ml anijsolie (± 8–10 druppels)
Verder nodig:
- Rijstmeel (voor uitrollen)
- Plantaardige olie, eiwit (optioneel, voor glans)
- Eventueel: suikerdecoratie voor gezichtjes/stropdas