Recepten

Vanille-ijs
Zacht, romig en altijd goed Op Bonaire maken we thuis vaak ijs. Roomijs met bastogne, kokosijs met mango, zelfs ijs met pindakaas, de kinderen vinden het geweldig om mee te denken, te maken en te proeven. Maar hoe avontuurlijk we ook doen, een klassieke vanille blijft hier favoriet. Deze variant is zonder ei en daardoor makkelijk en snel te maken. Door het gebruik van melkpoeder en een klein beetje bindmiddel wordt het ijs heerlijk romig en blijft het mooi schepbaar – ook als het al een paar dagen in de vriezer ligt.
Stap 1 – Droge mix maken
Meng de suiker, melkpoeder, zout en het bindmiddel in een kom. Dit voorkomt klontjes bij het mengen.
Stap 2 – Melk en room verwarmen
Giet de melk en slagroom in een pan en verwarm tot handwarm (± 45°C).
Stap 3 – Mengen
Voeg al roerend de droge mix toe aan de warme melk. Gebruik een garde of staafmixer om alles glad te mengen.
Stap 4 – Verhitten tot 85°C
Verwarm het geheel tot net onder het kookpunt (± 85°C) en blijf goed roeren. Zo activeer je het bindmiddel. Laat het mengsel niet koken.

Stap 5 – Vanille toevoegen
Haal de pan van het vuur en roer het vanille-extract of het merg van een vanillestokje erdoor.(Gebruik je verse vanille? Laat het stokje dan meetrekken tijdens het verwarmen en verwijder het voor het koelen.)
Stap 6 – Koelen en rijpen
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna minimaal 4 uur in de koelkast (liefst een hele nacht). Dit zorgt voor meer smaak én een stabieler ijsmengsel.
Stap 7 – IJs draaien
Draai het mengsel in de ijsmachine tot het stevig en romig is. Zet het daarna minimaal 2 uur in de vriezer om mooi op te stijven.