Vanille-ijs

Vanille-ijs

Zacht, romig en altijd goed Op Bonaire maken we thuis vaak ijs. Roomijs met bastogne, kokosijs met mango, zelfs ijs met pindakaas, de kinderen vinden het geweldig om mee te denken, te maken en te proeven. Maar hoe avontuurlijk we ook doen, een klassieke vanille blijft hier favoriet. Deze variant is zonder ei en daardoor makkelijk en snel te maken. Door het gebruik van melkpoeder en een klein beetje bindmiddel wordt het ijs heerlijk romig en blijft het mooi schepbaar – ook als het al een paar dagen in de vriezer ligt.

Stap 1 – Droge mix maken

Meng de suiker, melkpoeder, zout en het bindmiddel in een kom. Dit voorkomt klontjes bij het mengen.

Stap 2 – Melk en room verwarmen

Giet de melk en slagroom in een pan en verwarm tot handwarm (± 45°C).

Stap 3 – Mengen

Voeg al roerend de droge mix toe aan de warme melk. Gebruik een garde of staafmixer om alles glad te mengen.

Stap 4 – Verhitten tot 85°C

Verwarm het geheel tot net onder het kookpunt (± 85°C) en blijf goed roeren. Zo activeer je het bindmiddel. Laat het mengsel niet koken.

Stap 5 – Vanille toevoegen

Haal de pan van het vuur en roer het vanille-extract of het merg van een vanillestokje erdoor.(Gebruik je verse vanille? Laat het stokje dan meetrekken tijdens het verwarmen en verwijder het voor het koelen.)

Stap 6 – Koelen en rijpen

Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna minimaal 4 uur in de koelkast (liefst een hele nacht). Dit zorgt voor meer smaak én een stabieler ijsmengsel.

Stap 7 – IJs draaien

Draai het mengsel in de ijsmachine tot het stevig en romig is. Zet het daarna minimaal 2 uur in de vriezer om mooi op te stijven.

18
August
2025
Moeilijkheidsgraad icon
Eenvoudig
bereidingstijd icon
±
360
min
baktijd icon
±
min
Materialen ↓

Materialen

garde
ijsmachine
kookpan
mengkom
Thermometer
Materialen bestellen >
Ingrediënten ↓

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 100 g kristalsuiker
  • 40 g melkpoeder (optioneel, voor extra romigheid)
  • 3 g bindmiddel (bijv. Comprital P152, guargom of johannesbroodpitmeel)
  • 1 snufje zout
  • 2 theelepels vanille-extract (of het merg van 1 vanillestokje – nóg lekkerder als je het in huis hebt)
  • Artikelen bestellen >
    Voedings info↓

    Voedingsinfo

    Voedingswaarde per 100 gram
    Energie KJ
    831
    KJ
    Energie Kcal
    199
    Kcal
    Vet
    13
    gram
    Waarvan verzadigd
    8
    gram
    Koolhydraten
    17
    gram
    Waarvan suikers
    16
    gram
    Vezels
    0
    gram
    Eiwit
    4
    gram
    Natrium
    1
    gram
    Allergenen
    melk, lactose

    Gerelateerde recepten

    Muscle Boulanger logo

    Meld je aan

    voor de Bakken met Lex Nieuwsbrief

    Dank u. Uw inschrijving is ontvangen!
    Oops! Er ging iets niet goed tijdens het inschrijven.
    ×
    Vraag 't Lex
    mail icon

    Vraag 't Lex

    Je krijgt binnen 12 uur antwoord.

    Uw vraag is ontvangen!
    Oops! Er ging iets niet goed.
    close icon mailform