Recepten

Bastogne ijs
Als er één koekje is dat iedereen kent, is het voor bastogne. De geur, die kruidige karamelsmaak, en dat knapperige randje. Op Bonaire maak ik graag verschillende ijssoorten samen met de kinderen, maar deze variant is verrassend favoriet gebleven. Bastogne-roomijs combineert het romige van klassiek vanille-ijs met een kruidige crunch, alsof je een koekje door je bolletje heen proeft. Heerlijk bij appelcrumble of gewoon zo, met een extra koekje erbovenop. Het allerlekkerste als je de bastognekoek zelf maakt!
Stap 1 – Droge mix maken
Meng de suiker, melkpoeder, zout en het bindmiddel in een kom. Dit voorkomt klontjes bij het mengen.
Stap 2 – Melk en room verwarmen
Giet de melk en slagroom in een pan en verwarm tot ± 45°C (handwarm).
Stap 3 – Mengen
Voeg al roerend de droge mix toe aan de warme melk. Gebruik een garde of staafmixer om alles glad te mengen.
Stap 4 – Verhitten tot 85°C
Verwarm het geheel tot net onder het kookpunt (± 85°C) en blijf goed roeren. Zo activeer je het bindmiddel. Laat het mengsel niet koken.
Stap 5 – Vanille toevoegen
Haal de pan van het vuur en roer het vanille-extract erdoor. Laat het volledig afkoelen.
Stap 6 – Koelen en rijpen
Laat het mengsel tot kamertemperatuur komen en zet het daarna minimaal 4 uur in de koelkast (liefst een hele nacht). Dit zorgt voor meer smaak én een stabieler ijsmengsel.
Stap 7 – Koek mengen
Roer 30 g van de Bastogne-kruimels alvast door het koude mengsel.
Stap 8 – IJs draaien
Draai het mengsel in de ijsmachine tot stevig softijs (30–40 min). Voeg de rest van de Bastogne-kruimels toe vlak voor het ijs klaar is.
Stap 9 – Laat opstijven
Zet het ijs daarna minimaal 2 uur in de vriezer zodat je er mooie bollen van kunt scheppen.
Ingrediënten