Bastogne ijs

Bastogne ijs

Als er één koekje is dat iedereen kent, is het voor bastogne. De geur, die kruidige karamelsmaak, en dat knapperige randje. Op Bonaire maak ik graag verschillende ijssoorten samen met de kinderen, maar deze variant is verrassend favoriet gebleven. Bastogne-roomijs combineert het romige van klassiek vanille-ijs met een kruidige crunch, alsof je een koekje door je bolletje heen proeft. Heerlijk bij appelcrumble of gewoon zo, met een extra koekje erbovenop. Het allerlekkerste als je de bastognekoek zelf maakt!

Stap 1 – Droge mix maken
Meng de suiker, melkpoeder, zout en het bindmiddel in een kom. Dit voorkomt klontjes bij het mengen.

Stap 2 – Melk en room verwarmen
Giet de melk en slagroom in een pan en verwarm tot ± 45°C (handwarm).

Stap 3 – Mengen
Voeg al roerend de droge mix toe aan de warme melk. Gebruik een garde of staafmixer om alles glad te mengen.

Stap 4 – Verhitten tot 85°C
Verwarm het geheel tot net onder het kookpunt (± 85°C) en blijf goed roeren. Zo activeer je het bindmiddel. Laat het mengsel niet koken.

Stap 5 – Vanille toevoegen
Haal de pan van het vuur en roer het vanille-extract erdoor. Laat het volledig afkoelen.

Stap 6 – Koelen en rijpen
Laat het mengsel tot kamertemperatuur komen en zet het daarna minimaal 4 uur in de koelkast (liefst een hele nacht). Dit zorgt voor meer smaak én een stabieler ijsmengsel.

Stap 7 – Koek mengen
Roer 30 g van de Bastogne-kruimels alvast door het koude mengsel.

Stap 8 – IJs draaien
Draai het mengsel in de ijsmachine tot stevig softijs (30–40 min). Voeg de rest van de Bastogne-kruimels toe vlak voor het ijs klaar is.

Stap 9 – Laat opstijven
Zet het ijs daarna minimaal 2 uur in de vriezer zodat je er mooie bollen van kunt scheppen.

18
August
2025
Moeilijkheidsgraad icon
Eenvoudig
bereidingstijd icon
±
360
min
baktijd icon
±
min
Materialen ↓

Materialen

garde
ijsmachine
ijslepel
mengkom
Thermometer
kookpan
koksmes
Materialen bestellen >
Ingrediënten ↓

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 90 g suiker
  • 40 g melkpoeder (optioneel, voor extra romigheid)
  • 3 g bindmiddel (zoals Comprital P152, guargom of johannesbroodpitmeel)
  • 1 snufje zout
  • 1,5–2 tl vanille-extract
  • 100 g Bastogne-koeken, grof verkruimeld
  • Artikelen bestellen >
    Voedings info↓

    Voedingsinfo

    Voedingswaarde per 100 gram
    Energie KJ
    931
    KJ
    Energie Kcal
    222
    Kcal
    Vet
    13
    gram
    Waarvan verzadigd
    9
    gram
    Koolhydraten
    21
    gram
    Waarvan suikers
    17
    gram
    Vezels
    0
    gram
    Eiwit
    4
    gram
    Natrium
    1
    gram
    Allergenen
    melk, lactose, gluten

    Gerelateerde recepten

    Muscle Boulanger logo

    Meld je aan

    voor de Bakken met Lex Nieuwsbrief

    Dank u. Uw inschrijving is ontvangen!
    Oops! Er ging iets niet goed tijdens het inschrijven.
    ×
    Vraag 't Lex
    mail icon

    Vraag 't Lex

    Je krijgt binnen 12 uur antwoord.

    Uw vraag is ontvangen!
    Oops! Er ging iets niet goed.
    close icon mailform