Recepten

Chocolade-ijs met kruidige twist
Zacht, intens en net even anders. Dit chocolade-ijs maken we met een vleugje kaneel en een klein beetje chili, wat het nét die extra diepte en warmte geeft. Bij ons thuis is dit een echte favoriet, vooral op avonden dat we zin hebben in iets speciaals. Serveer het met een vleugje espressosaus of een blokje pure chocolade voor een luxe dessert.
Stap 1 – Droge mix maken
Meng de suiker, melkpoeder, cacaopoeder, kaneel, chili, zout en het bindmiddel in een kom.
Stap 2 – Melk en room verwarmen
Giet de melk en slagroom in een pan en verwarm tot ± 45°C (handwarm).
Stap 3 – Mengen
Voeg al roerend de droge mix toe aan de warme melk en room. Gebruik een garde of staafmixer om alles glad te mengen.
Stap 4 – Verhitten tot 85°C
Verwarm het geheel tot net onder het kookpunt (± 85°C) en blijf goed roeren. Zo activeer je het bindmiddel. Laat het mengsel niet koken.
Stap 5 – Chocolade en vanille toevoegen
Haal de pan van het vuur, voeg de fijngehakte chocolade toe en laat smelten. Roer tot alles mooi glad is. Voeg daarna het vanille-extract toe.
Stap 6 – Koelen en rijpen
Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna minimaal 4 uur in de koelkast (liefst een hele nacht). Dit zorgt voor meer smaak én een stabieler ijsmengsel.
Stap 7 – IJs draaien
Draai het mengsel in de ijsmachine tot stevig ijs. Zet daarna minimaal 2 uur in de vriezer om mooie bollen te kunnen scheppen.
Ingrediënten